Mi az a H tarifa? Hogyan működik? I xForest (2024)

Tartalom

  • 1 Mi az a H-tarifa? Miben különbözik a többi áramdíjtól?
  • 2 Hogyan kell igényelni a H-tarifa bekötését?
  • 3 Mennyibe kerül a H-tarifa bekötése?
  • 4 Ki kivitelezheti a H-tarifa bekötését?
  • 5 Milyen esetben érdemes H-tarifát igényelni?
  • 6 Mennyit spórolhatsz a H-tarifával?
  • 7 Egyéb tudnivaló a H-árszabásról

A már általánosan ismert áramszolgáltatási tarifák mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az úgynevezett a H-tarifa, ami kedvezőbb áron teszi elérhetővé az áramot, mint az A1- és B-tarifák.

Mi az a H-tarifa? Miben különbözik a többi áramdíjtól?

Először is nézzük, mit jelent a többi tarifa:

  • Az A1-es tarifa esetén a felhasznált áramért éjjel-nappal ugyanannyit kell fizetni és mindegy az is, hogy épp milyen évszak van, és mihez használjuk.
  • Az A2-es tarifánál már két zónaidő van és a zónák meghatározzák, hogy mennyibe kerül a felhasznált áram.
  • A B-tarifa, amit éjszakai tarifának is neveznek, napi 8 órát áll csak rendelkezésre és mindig a csúcsidőszakon kívül, tehát éjszaka használható fel.

A H-tarifa minden olyan fűtési rendszerhez igényelhető, mely megújuló energiára épít. Leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, hogy ha napenergiából vagy más, megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszer gondoskodik a fűtőberendezések működtetéséről, akkor kedvezőbb árú villamos energiát lehet használni. Ide tartozik a keringető szivattyúk, kompresszorok vagy hőszivattyúk üzemeltetése. A fűtést külön, a H tarifára kötve lehet használni, viszont a többi berendezés áramfogyasztását más tarifával, másik villanyóra méri.

A B-tarifához hasonlóan nem áll rendelkezésre állandóan, a fűtési célra kínált kedvezményt október 15-től április 15-ig lehet csak igénybe venni.

2523 kWh-ig7:00-23:002523 kWh felett23:00-7:00
A135,2 Ft/kWh35,2 Ft/kWh70,1 Ft/kWh70,1 Ft/kWh
A243,4 Ft/kWh32,7 Ft/kWh
B60,9 Ft/kWh
Fűtési szezonNyár 2523 kWh-igNyár 2523 kWh felett
H23,5 Ft/kWh35,5 Ft/kWh70,1 Ft/kWh

Hogyan kell igényelni a H-tarifa bekötését?

A H-tarifa igényléséhez mindenképpen fel kell keresni a területen lévő áramszolgáltatót, aki pontos információt tud adni az igényléshez szükséges dokumentumokról és határidőkről. Ezen kívül a H-tarifához szükséges szabványosításról, külön mérőóráról és egyéb munkálatokról is gondoskodni kell, amit kizárólag regisztrált szerelő végezhet el.

Az igénylőlap kitöltése és a klíma vagy hőszivattyú műszaki adatlapja mindenképp szükséges, de ezen kívül szolgáltatóként változhat, hogy mire van szükségük az igénylés véglegesítéséhez. Mindenképp fontos tudni, hogy melyik készülékeket, illetve berendezéseket szeretne H-tarifával üzemeltetni, és ezt fel is kell tüntetni.

Mennyibe kerül a H-tarifa bekötése?

Az áramszolgáltatónak csatlakozási díjat kell fizetni, ezen felül lesznek egyéb felmerülő költségek. Számolni kell még a villanyszerelő költségeivel, ő lesz a felelős az áramszolgáltatói ügyintézésért, ennek dokumentációjáért, a mérőhely telepítésért (esetleg áthelyezéséért), illetve a mért hálózat kiépítésért egyaránt. A mérőszekrény áthelyezésére akkor lehet szükség, ha az új szabványoknak nem megfelelően a családi házon belül található.

További költséget jelenthet, hogy a mérőszekrénynek kéttarifásnak kell lennie, amit külön mérhető áramkörre kell kötni, ha ez még nincs megoldva. Így lesz mérhető külön a H-tarifát használó készülékek, és az egyéb elektromos berendezések fogyasztása.

Ezek a költségek szolgáltatónként eltérhetnek, így nem lehet rá általános árat mondani.

Mi az a H tarifa? Hogyan működik? I xForest (2)

Ki kivitelezheti a H-tarifa bekötését?

Csak regisztrált villanyszerelővel végeztethetők el a munkálatok. A regisztrált villanyszerelő azt jelenti, hogy megfelelő gyakorlati idővel, széles körű ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezik. Ahhoz, hogy egy villanyszerelő levizsgázzon, iskolai végzettségtől függően legalább 3 vagy 5 év szakmai gyakorlatra van szüksége. Alkalmazotti státuszban kell lennie vagy saját vállalkozásában kell dolgoznia. Továbbá részt kell venniük egy képzésen és egy vizsgán is. A regisztráció 3 évig érvényes, ezután ismeretfelújító képzésen kell részt venni.

Milyen esetben érdemes H-tarifát igényelni?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen fűtési technológiát szeretnénk alkalmazni. A H-tarifa kifejezetten a megújuló energiaforrásokhoz lett kialakítva, amik fűtésre alkalmasak, például a hőszivattyúk, keringető szivattyúk és napelemes rendszerek. Emiatt a H-tarifa alkalmazható légkondicionálók esetében, ha az képes egyaránt hűteni és fűteni. Ugyanakkor nem alkalmazható infrapanelek vagy elektromos fűtések esetén, még akkor sem, ha azokat napelem látja el árammal.

Ezeknek a tudatában akkor érdemes H-tarifát igényelni, ha egyébként is korszerűsítenéd otthonod, vagy éppen fűtőrendszer kialakításánál tart az építkezés. Az áramrendszer kiépítésekor már ki lehet alakítani a plusz áramkört, ami a H-tarifát használó megújuló energiaforrás felhasználását méri.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben már felszerelt, viszont a kritériumoknak megfelelő fűtési rendszer van otthonában, pl. fűtésre-hűtésre alkalmas légkondicionáló, akkor az igénylést bármikor meg lehet tenni.

Mennyit spórolhatsz a H-tarifával?

A fent szemléltetett táblázat alapján könnyen ki lehet számolni, hogy a H-tarifa jelentős spórolást jelenthet, hiszen nincs kikötve a felhasználható mennyiség, kizárólag az időintervallum (október 15 – április 15). A szolgáltatás az ország teljes területén elérhető, akár a hétvégi házak vagy nyaralók esetében is.

Az biztos, hogy a háztartások a felhasznált energia nagy részét, majdnem háromnegyedét használják fűtésre, ezért a legkönnyebben a fűtésre kiadott költségeken tud spórolni az erre szánt korszerűsítésekkel. Régen talán még a gázzal lehetett olcsóbban fűteni, ám mára az energiaárak emelkedése miatt ez a kedvezményes tarifa jelenleg a leggazdaságosabb.

Mi az a H tarifa? Hogyan működik? I xForest (3)

Egyéb tudnivaló a H-árszabásról

A hőszivattyú- és légkondicionáló rendszereszek esetében van egy mérőszám, a szezonális teljesítmény-együttható, ami képes megmutatni a készülék energiahatékonysági jósági fokát fűtés esetén. Ezzel azt mutatja meg, hogy mennyi hőenergiát lehet kinyerni a befektetett villamos energiából. Ez a SCOP-érték.

A szükséges SCOP-értékek a H-tarifához:

  • 6 kW teljesítményig: 4,1 –es SCOP
  • 6,1 kW – 11,9 kW teljesítmény között: 3,8 SCOP
  • 12 kW teljesítmény felett: 3-as SCOP

Ezért van az, hogy nem alkalmazható villanykazánnal, elektromos fűtőpanellel, radiátorral, még napelemes rendszer hozzákötésével sem. Az utóbbi módszerek jóval több villamosenergiát fogyasztanak, és teljes mértékben villamos energiából állítanak elő hőenergiát, nem képesek megújuló energiát használni még részben sem. A klímával való fűtés esetén a SCOP-értéknek meghatározó szerepe van a H-tarifa igénylés elbírálásának, ezért nem elég megnézni, hogy a kiválasztott klímának milyen energetikai besorolása van, fontos ellenőrizni a SCOP-értéket is, amit tartalmaz a gyári leírás.

Mi az a H tarifa? Hogyan működik? I xForest (4)

Jelenleg a H-tarifa a legkedvezőbb árszabás az országban elérhető díjak közül. A szolgáltatási időszakon kívül pedig a legtöbb esetben az A1-es tarifa kerül felhasználásra.

A fenti információk birtokában érdemes elgondolkodni a H-tarifa igénylésén, amennyiben a megfelelő berendezések állnak rendelkezésre.

Nagy Tímea – birge – | A kis- és középvállalkozások marketing szövegírója, lelkes környezetvédő, igazi természetrajongó. “A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket.”

Hasonló bejegyzések:

Bod Péter Ákos: COGITO ERGO SUM – VALAMIT TENNI KELL! (gondolkodom, tehát vagyok)Magyarország energiafelhasználása: mi jellemző most, mi várható a jövőben?Energia­szegénység és energetikai korszerűsítés, mi várható a 2021-27-es ciklusban?42+Silvio Gesell, a morálökonómiai csúcsgondolkodóA jelenlegi pénzrendszer bírálata

Mi az a H tarifa? Hogyan működik? I xForest (2024)

References

Top Articles
2024 Olympics women's golf leaderboard: Lydia Ko claims gold medal, qualifies for LPGA Hall of Fame
Lydia's zoon Mathias stierf door research chemical
Bubble Guppies Who's Gonna Play The Big Bad Wolf Dailymotion
Www.1Tamilmv.cafe
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Skamania Lodge Groupon
Nyu Paralegal Program
Mcfarland Usa 123Movies
Ingles Weekly Ad Lilburn Ga
Practical Magic 123Movies
When is streaming illegal? What you need to know about pirated content
Comcast Xfinity Outage in Kipton, Ohio
Call of Duty: NEXT Event Intel, How to Watch, and Tune In Rewards
Lichtsignale | Spur H0 | Sortiment | Viessmann Modelltechnik GmbH
Fcs Teamehub
[2024] How to watch Sound of Freedom on Hulu
Shariraye Update
Wordle auf Deutsch - Wordle mit Deutschen Wörtern Spielen
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
Best Nail Salon Rome Ga
Youravon Comcom
Average Salary in Philippines in 2024 - Timeular
Kcwi Tv Schedule
Touchless Car Wash Schaumburg
Www.publicsurplus.com Motor Pool
Xfinity Cup Race Today
eugene bicycles - craigslist
Marilyn Seipt Obituary
Mikayla Campinos: Unveiling The Truth Behind The Leaked Content
Xpanas Indo
Generator Supercenter Heartland
Insidious 5 Showtimes Near Cinemark Southland Center And Xd
Cars And Trucks Facebook
Mississippi State baseball vs Virginia score, highlights: Bulldogs crumble in the ninth, season ends in NCAA regional
Santa Cruz California Craigslist
Bismarck Mandan Mugshots
About :: Town Of Saugerties
Top 25 E-Commerce Companies Using FedEx
Electric Toothbrush Feature Crossword
Tunica Inmate Roster Release
Eat Like A King Who's On A Budget Copypasta
Dancing Bear - House Party! ID ? Brunette in hardcore action
Rovert Wrestling
Google Flights Missoula
Is TinyZone TV Safe?
Wera13X
Diccionario De Los Sueños Misabueso
Otter Bustr
Glowforge Forum
Worlds Hardest Game Tyrone
7 National Titles Forum
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5545

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.